Kris- och katastrofpsykolog listar sina 5 bästa tips på hur du hanterar oro

Många känner en oro kring världsläget med anledning av händelseutvecklingen i Ukraina. Känslor och tankar präglade av oro är inte farliga, men det kan bli besvärligt och skadligt när dessa får ta en allt för stor plats i vardagen. Kris – och katastrofpsykologen Charlotte Therup Svedenlöf delar med sig av sina 5 bästa tips på hur man kan hantera sin oro och stötta andra i sin närhet.

imageps0277.pngfoto: Yanan Li
  1. Glöm inte att prata med varandra och dela dina tankar. Det är många som upplever liknande känslor just nu, och vi har alla ett stort behov att dela det med någon. Var därför extra lyhörd och fråga barn och andra i din omgivning kring hur dem mår, tänker och känner.
  2. Om oron blir så pass påtaglig att det påverkar vardagen negativt, såsom sömnsvårigheter och tappad aptit – sök professionell hjälp. Det finns mycket bra stöd via 1177 Vårdguiden, och hjälp att få via sin vårdcentral.
  3. Följ inte nyhetsrapporteringen slaviskt under dagarna. Begränsa så att du kollar på nyheterna förslagsvis en gång om dagen. Ofta är det samma nyheter som visas flera gånger om, och om man redan är orolig kan man ofta tänka att det händer många nya hemska saker hela tiden. Det kan förstärka känslan av oro. 
  4. Tänk på att hela tiden vara källkritisk och välj med omsorg vart du tar del av nyheter. Det sprids mycket desinformation från okända avsändare i exempelvis sociala medier i syftet att vilseleda och skrämmas. Framför allt är barn och unga extra utsatta för desinformation på nätet och kan behöva stöd och vägledning.  
  5. Inbringa hopp, optimism och trygghet hos varandra. Inte minst hos barn som också kan känna en oro inför det som händer i omvärlden. Påminn varandra om att det finns många organisationer och människor som går samman för att hjälpa drabbade, och för att kriget ska få ett så snart slut som möjligt.