Dessa utbildningar riktar sig till personer som på olika nivåer ingår i den katastrofmedicinska beredskapen antingen genom att de har en ledande funktion eller är direkt involverade i att ge somatiskt eller psykologiskt stöd.
Stödpersonerna har, innan de påbörjar våra utbildningar, grundläggande kriskunskap och vana att möta krisdrabbade människor. Utbildningarna sträcker sig över minst två dagar och består av teoretiska inslag, diskussioner och olika typer av övningar. Att träna och därmed lära av erfarenhet ger möjlighet att integrera teori och praktik.
Det specifika med dessa utbildningar är att de är framtagna för att vid sidan av aktuell kris- och katastrofpsykologisk kunskap, med särskild tyngdpunkt på akutfasen, också ge kunskap om förutsättningarna för arbete i en katastroforganisation.
Den personal som ingår i landstingets och kommunernas krisberedskapsorganisationer behöver därutöver särskilda kunskaper för att klara sina uppgifter.
Kriskunskap till olika verksamheter
Vi sprider också kriskunskap till olika verksamheter där man möter drabbade och utsatta människor till exempel personal på somatiska och psykiatriska akutmottagningar, mobila psykiatriska team, brottsofferjourer och vittnesstödjare, informationsansvariga med flera.
Vi erbjuder föreläsningar inom följande områden: Kris, trauma och sorg, psykiska och kroppsliga reaktioner vid allvarliga händelser hos barn, ungdomar och vuxna, kris- och katastrofintervention med fokus på tidigt professionellt bemötande, riskbedömning, organisation av kris- och katastrofarbete, stöd till insatspersonal och personer som ger psykologiskt och socialt stöd, att arbeta inom en PKL – organisation.
Därutöver har vi särskilda kunskaper inom områdena barns och ungas psykiska hälsa, somatisering, psykiatrisk konsultation (Consultation Liaison), stöd till personal efter patienters suicid, personalrelaterad psykisk ohälsa och samhällspsykologi (community psychology).
Denna tredagarsutbildning vänder sig till befattningshavare på akutsjukhusen, som ingår i sjukhusens katastrofledningsgrupper. I denna utbildning deltar också personer från PKL och några av deras krisstödspersoner.
Utöver att samverkan mellan personerna i katastrofledningen förbättras ökar också katastrofledningens insikt om betydelsen av det psykologiska och sociala stödet.
Dessa utbildningar på två dagar utgör en modifierad version av PKL-utbildningarna. Utöver föreläsningar om aktuell psykotraumatologisk kunskap ligger fokus på hur kommuner kan utveckla sin krisledning, använda sig av egna krisstödspersoner från i huvudsak socialtjänsten och utveckla samverkan med landstinget.
Under 2012 och 2013 har Stockholms stads samtliga förvaltningsledningar och deras stödpersoner genomgått utbildningen.
Utbildningen är till för dig som arbetar med krisstödsinsatser i din verksamhet och bygger på din grundkunskap om krisstöd. Under dagen lär du dig att använda simuleringsverktyget Emergo Train System®
Innehåll
Kursen består av teoretiska moment samt mycket praktisk träning som berör övningsupplägg, simuleringsverktyg och utvärderingsmetod. Deltagarna får stöd och återkoppling under genomförandet.
Målgrupp
Personal inom hälso- och sjukvård som jobbar med utbildning för krisstödssamordnare och krisstödspersoner.
Mål
Utbildningen är till för dig som vill lära dig planera och genomföra utbildning och övning för krisstödsinsatser eller du som vill utveckla krisstödsarbetet i den egna verksamheten.
Riktad till personer som ska ingå i en ledningsgrupp för psykologiskt och socialt stöd. Syftet med denna utbildning är att förbereda personerna för arbetet med att leda och samordna de psykologiska och sociala stödinsatserna. Utbildningen är på sex dagar.
Förutom att ge kursdeltagarna aktuell psykotraumatologisk kunskap får kursdeltagarna insikt i landstingets krisorganisation, förutsättningar och begränsningar för stödinsatserna samt en kort ledarutbildning, inkluderande stabsarbete.
Det är önskvärt att de som går PKL-gruppsutbildningen först deltar i en resurspersonsutbildning.
Pågår i tre dagar med möjlighet för ytterligare en halvdags påbyggnad med fokus på barn och unga. Är avsedd för personer som ska bistå med akut krisstöd. Utöver teoretisk kunskap övas kursdeltagarna i sin funktion som krisstödjare genom rollspel i vilka man får möta en akut krisdrabbad person (skådespelare).
I en annan övning tränas man i att besvara telefonsamtal från krisdrabbade personer (motspel via så kallade figuranter).
En halvdagskurs om sekreterarens roll och funktion i PKL:s stab i aktivt arbete. Genomgång av PKL:s plats och funktion i SLL organisation, grunderna för krisstöd, övergripande om PKL:s stabsarbete vid aktiv insats. Även genomgång av hur man praktiskt använder plotting och loggbok.
Läkare och sjuksköterskor tillhörande sjukvårdsgrupper på akutsjukhus, som kan skickas ut till skadeplatser, erbjuds en tredagarsutbildning i vilka vi föreläser en halv dag.
En sjukvårdsgrupp består av en läkare och två sjuksköterskor, som i allmänhet har sin anställning på sjukhusets akutmottagning eller intensivvårdsavdelning.